What's NewComing SoonOpeningMiddlegameEndgameSets/BoardsDiscountsDVDsDownloadsApps & eBooks

Shop

Schaken voor huisvrouwen

Memoires van een Grootmeester
by Karel Van der Weide

Schaken voor huisvrouwen

Our Price: € 14,95

Publisher: De Arbeiderspers, 2008
Edition: Paperback small
Pages: 130
Language: Dutch

Schaken voor huisvrouwen
(Chess for housewives)

De mensen vragen zich wel eens af: wat doet zo’n profschaker de hele dag? Zouden zulke intelligente liedenzich niet beter nuttig kunnen maken voor de maatschappij? Kun je van het schaken leven? Hoe voorziet een schaker in zijn seksuele behoeften? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in Schaken voor huisvrouwen.

Geen vakterminologie, klare taal, geschikt ook voor doorsnee mensen om inzicht te krijgen in de schaakwereld. Het boek behandelt de wording van de hoofdpersoon tot profschaker na het stranden van zijn academische loopbaan. Zijn vader diende in beide gevallen tot voorbeeld.

De lezer wordt meegenomen in de schaakscene: de (buitenlandse) competities, toernooien, het kartel dat de nationale evenementen controleert en de zwalkende schaakbond. Men krijgt inzicht in de verandering van het spel door de computer, de (imago)crisis waarin de schaakwereld verkeert en het erbarmelijke niveau van de schaakjournalistiek.

De voor- en nadelen van het trainersbestaan komen aan de orde, alsmede waarom Nederlandse jeugdspelers nooit de wereldtop halen. Daarnaast presenteert dit boek de schaker en de schaaksport als een maatschappelijk fenomeen.

In dit alles is de vrouw continu als Nemesis aanwezig. Voor haar is de schaakwereld onbegrijpelijk, zodat zij er eerder een aversie tegen koestert. En dat terwijl de schaker zo naar haar verlangt…

Karel van der Weide (1973) is schaakgrootmeester in ruste. Hij behoorde tien jaar lang tot de top van Nederland, won grote internationale toernooien (Praag, Sevilla, Bad Wiessee) en verdedigde succesvol de driekleur bij Europese kampioenschappen (2e plaats 2006, Liverpool).

Jarenlang was hij in dienst van de schaakbond als jeugdtrainer en korte tijd zelfs bondscoach van het Nederlands Damesteam. Verder is Van der Weide een zowel verdienstelijk als berucht verslaggever van schaakevenementen.

Customers who bought this item also bought

MATTEN, Schaakverhalen 5Build up your Chess 2Wat is er mis, meneer Kasparov?Karpov's Strategic Wins 2Chess Mazes 2
MATTEN, Schaakverhalen 5 Hoe Judit Polgar Amsterdam veroverde en andere verhalenBuild up your Chess 2 Beyond the BasicsWat is er mis, meneer Kasparov? Het beste uit 23 Jaar SCHAAKNIEUWSKarpov's Strategic Wins 2 The Prime Years (1986-2010)Chess Mazes 2 Train Your Visualization Skills!
Browse products

  view all authors
  view all publishers
Special Discounts
Euro / US Dollar / GB Pound

Currencies