Koningen van het Schaakbord

Paul van der Sterren leidt u door de geschiedenis van het schaken en zijn kampioenen.
€24.95
  • We ship all over the world
  • Expert customer service
  • Money-back guarantee

Mensen die ergens goed in zijn, héél goed, onbegrijpelijk goed, hebben altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de minder met uitzonderlijke gaven bedeelde medemens. Voor schakers is dat niet anders. Toekijken hoe de grote kampioenen hun onderlinge titanenstrijd uitvechten is voor velen nog fascinerender dan zelf een partij te spelen.

In dit boek treden de grootste schakers uit de geschiedenis voor het voetlicht, de kampioenen die in hun tijd de grootste waren. Wereldkampioenen dus, al beginnen we in een tijd waarin dat woord nog niet bestond. Aan de hand van korte biografieën, hun beroemdste partijen en een karakteristiek van hun spel, zal ik proberen te laten zien wat deze groten zo groot maakte en wat hun betekenis was voor de schaakwereld. En passant volgen we daarmee ook de ontwikkeling van het schaakspel zelf, dat in de afgelopen tweeëneenhalve eeuw weliswaar hetzelfde is gebleven, maar tegelijk ingrijpend is veranderd.

Schaken is een onuitputtelijk spel. Toen omstreeks 2005 duidelijk werd dat zelfs de allersterkste spelers ter wereld niet langer opgewassen waren tegen de zich in hoog tempo ontwikkelende schaakcomputers, leek het er even op dat het spel zijn glans verloren had, maar inmiddels kunnen we vaststellen dat eerder het omgekeerde is gebeurd. De computer, met zijn alle menselijke maatstaven te boven gaande rekenvermogen, blijkt een dimensie aan het schaken te hebben toegevoegd waar nu dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Waar vroeger de bezoekers van een schaaktoernooi (meestal op zijn best een paar honderd) weinig anders konden doen dan, zonder er veel van te begrijpen, ademloos toekijken hoe de topspelers elkaar mysterieuze krachtzetten naar het hoofd slingerden, kunnen tegenwoordig ongelimiteerd veel liefhebbers van over de hele wereld ieder belangrijk toernooi live volgen via het internet, waarbij zowel menselijke commentatoren als computerprogramma’s voortdurend laten zien wat er allemaal aan al of niet verborgen mogelijkheden in de partijen zit. Zo worden de denkprocessen van de grootmeesters steeds beter zichtbaar gemaakt.

Een volledig overzicht van de hele geschiedenis valt buiten het kader van dit boek, dat in de eerste plaats beknopt wil zijn. Pas in de negentiende eeuw komt het schaakspel in een fase waarin de schaker van nu zichzelf en zijn omgeving enigszins kan herkennen. Maar we beginnen met iemand uit de achttiende eeuw, iemand die zijn tijd ver vooruit was en die kan worden gezien als de grondlegger van het moderne schaak, niet alleen vanwege zijn successen als speler, maar vooral omdat hij zijn diep begrip van het spel goed onder woorden kon brengen en dat ook deed. Hij kwam, zag, overwon én hij schreef op waarom hij gewonnen had. Wat kan een mens méér doen? 


More Information
Edition : Paperback
Publication date : October 31, 2018
Number of pages : 267
Publisher : Thinkers Publishing
Weight : 522 gram
ISBN : 9789492510402