Zwart op Wit: Verslag van een schakersleven - Vertaald uit het Pe5xf7!?

  • We ship all over the world
  • Expert customer service
  • Money-back guarantee

De eeuwige en onverbiddelijke afwisseling van winnen en verliezen is de essentie van het bestaan van een topschaker. Of eigenlijk van elke topsporter. Het is een leven vol dieptepunten en triomfen, vol stress en prestatiedwang.

Zwart op Wit is een indringend zelfportret van voormalig topgrootmeester Paul van der Sterren. Hij beschrijft zijn schaakcarrière, vanaf het prille begin als talentvolle Limburgse jeugdspeler tot het kampioenschap van Nederland en de Kandidatenmatches van  het wereldkampioenschap.

Van der Sterren gaat op zoek naar het raadsel van het ‘in vorm zijn’. Verbluffend openhartig vertelt hij wat de grilligheid van het toernooileven voor hem betekent.

Hij beschrijft, zoals nog nooit een topsporter dat heeft gedaan, de zoektocht naar zelfvertrouwen, de schaamte en ontreddering na een nederlaag, de (altijd te korte) zielenrust na een overwinning.

Zwart op Wit is voer voor sportpsychologen, maar vooral een adembenemend leesboek vol met prachtige en leerzame schaakpartijen, toegankelijk gemaakt voor alle amateurs.

Paul van der Sterren (Venlo, 1956) is schaakgrootmeester. Hij werd tweemaal Nederlands kampioen, in 1985 en 1993. In 1993 kwalificeerde hij zich voor de Kandidatenmatches van het wereldkampioenschap waarin hij in de kwartfinale verloor van Gata Kamsky.

Van der Sterren is de auteur van de succesvolle serie De Wereld van de Schaakopening, nu in derde druk.

Gert Ligterink, de Volkskrant:
"Helaas kennen we in Nederland geen 'Book of the Year Award' zoals de Engelse schakers die kennen. Als een Nederlands equivalent bestond, zou Van der Sterren geen concurrentie hebben. 'Zwart op Wit' is een geweldig boek dat iedere schaker dient te lezen."

Johan Hut, Gooi en Eeemlander:
"Een monumentaal werk (..) dat een plek verdient in de toptien van de de mooiste Nederlandstalige schaakboeken aller tijden."

Henk Prins, Reformatorisch Dagblad:
"Het lijkt wel een psycholgische roman."

Max Euwe Centrum, Amsterdam:
"Een heerlijk boek (..) Prettig geschreven met veel anekdotes, partijfragmenten, humor en zelfspot. Een absolute must voor alle schaakliefhebbers."Max Pam, Het Parool:
"Ik heb mij er zeer mee vermaakt (..) een aangenaam nostalgische autobiografie."

Hans Ree, NRC Handelsblad:
"Van de baaierd van hartstochten die hem verscheurden in een afwisseling van hemelhoog juichen en dodelijke droefenis, had ik geen benul."

Hans Böhm, de Telegraaf:
"Het beeld ontstaat van iemand die uiterlijk rustig is, maar van binnen laait het vuur (..) Een uitzonderlijk boek."

Richard Vedder, Schakers.info:
"De liefhebber van de Nederlandse schaakgeschiedenis mag dit boek absoluut niet missen. Zoveel openhartigheid, zoveel emotie! En zoveel uitgebreid geanalyseerde partijen."

Frank Clevers, Limburgs Dagblad:
"Hobbyschakers die jaloers zijn op beroepsschakers omdat die een lekker vrij leven hebben en geld kunnen verdienen met hun hobby, zien in het boek de schaduwzijden van het leven van een profschaker."

Torrewachters.be:
"Het is gewoon prachtig."

John van der Wiel, Schakers.info:
"Autobiografische schaakboeken zijn niets nieuws, maar deze pil is toch wel iets heel bijzonders. Juist omdat Paul niet overgaat tot borstklopperij, maar integendeel heel vaak gewag maakt van zijn teleurstellingen, frustraties, ja zelfs trauma’s!"

Willem Kuiper, NBD Biblion:
"Het is een exceptioneel eerlijk en openhartig boek over wat er goed ging, wat er f
out ging en waarom het ging zoals het ging."

B.H.Wilders, Nederlands Dagblad:
"Buitengewoon interessant en prachtig uitgegeven."

Peter Doggers, ChessVibes:
"Geweldige verhalen, ontroerende verhalen en vooral herkenbare verhalen (..) vol scherpe observaties (..) een absolute aanrader voor eigenlijk iedere Nederlandse schaker."

 (You need acrobat reader to view these pages)

More Information
Edition : Paperback
Publication date : October 15, 2011
Number of pages : 496
Publisher : New in Chess
Weight : 1022 gram
ISBN : 9789056913762