Meester in het schaken, Grootmeester in het uitgeven

Biografie over de Oprichter van het Beste Schaakmagazine ter Wereld
  • We ship to more than 100 countries
  • Expert customer service
  • Money-back guarantee

‘Meester in het schaken, grootmeester in het uitgeven’ is de biografie over één van de grote namen in de Nederlandse schaakwereld. Dat Max Euwe en Jan Timman bekend staan als Nederlands grootste schakers en een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het Nederlandse schaakleven mag duidelijk zijn. Althans op het schaakbord, want buiten het schaakbord is er nog een naam die niet onvermeld mag blijven: Wilhelm Fredrik (Wim) Andriessen (1938-2017).

Hij was in de Nederlandse schaakwereld een fenomeen. In zijn jonge jaren klopte hij aan de deur van de Nederlandse top, speelde tegen o.a. Timman, maar één (verloren) partij bepaalde zijn lot als schaker. Hierna verschoof zijn focus naar het oprichten van een beter schaakblad dan destijds door de bond werd uitgegeven. In 1968 ziet het blad Schaakbulletin het daglicht dat tot 1984 zou bestaan. Omdat later vele schakers uit de gehele wereldtop gingen schrijven voor het blad werd het een groot succes. Met als opvolger het Engelstalige New In Chess werd vanaf 1984 ook de internationale schaakwereld bereikt. Als de uitgeverij, via Amsterdam, in 1987 uiteindelijk in Alkmaar terechtkomt, groeit het blad uit tot het beste schaakmagazine ter wereld.

Volgens IM Gert Ligterink, voormalig Nederlands kampioen en Wim’s opvolger van de schaakrubriek van de Volkskrant, had hij drager van de Max Euwe-ring moeten worden. (De Euwe-ring is een naar oud-wereldkampioen schaken Max Euwe vernoemde onderscheiding, voor iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het schaken in Nederland. Onder anderen Jan Timman, Hans Ree en Genna Sosonko ontvingen deze ring). Wim Andriessen verdiende deze ring ten volle als oprichter en uitgever van de beste schaaktijdschriften die Nederland ooit heeft gekend: Schaakbulletin en New in Chess.

In Meester in het schaken, grootmeester in het uitgeven lezen we terug hoe het (schaak)leven van Andriessen verliep en hoe het oprichten van dit succesvolle schaakmagazine in zijn werk ging. Het boek wordt aangevuld met schaakanalyses van zijn beste partijen en artikelen die hij schreef voor o.a. de Volkskrant. Ook wordt er een inkijkje gegeven in de Nederlandse schaakgeschiedenis. Niet zozeer op het bord, maar als wel in de coulisse van de vaderlandse schaakwereld.

Begin jaren tachtig leerde de auteur Marten Coerts (1959) Wim Andriessen kennen toen hij vanuit Amsterdam in Alkmaar kwam wonen en lid werd van de plaatselijke schaakvereniging V.V.V. Twee maanden voor zijn overlijden vroeg Wim hem of hij bereid was een ‘boekje’ over hem te schrijven. Dat het ‘iets’ meer is geworden dan dit, moge duidelijk zijn, al had het boek gemakkelijk drie keer zo dik kunnen zijn, gezien de honderden artikelen die Wim Andriessen schreef voor Schaakbulletin, New in Chess, de Volkskrant, schaakbladen en de website van de Alkmaarse schaakvereniging De Waagtoren, in een schaakleven dat meer dan 65 jaar heeft geduurd.


More Information

Choose your edition:
Hardcover
Publication date:
December 08, 2020
Number of pages:
221
Weight:
450 gram
ISBN:
9789056919306

We found other products you might like!