Jan Timman

De Geest van het Spel
  €24.50
  • We ship to more than 100 countries
  • Expert customer service
  • Money-back guarantee

Description / Jan Timman

‘Ik trof in die jaren Hein Donner eens in de wandelgangen van het IBM-toernooi. Behalve hij en ik was er op dat moment niemand aanwezig. Hij liep daar met een sigaret, hield halt, nam nog een laatste trek en trapte toen zijn sigaret uit op het tapijt.

Hij keek me daarbij veelbetekenend aan. Dat vond ik heel goed, dat trok me heel erg aan. Ik stond stil, keek naar Donner en dacht: ja, het is goed om beroepsschaker te zijn, dan doe je gewoon zulke dingen. Andere mensen doen dat niet.’

Jan Timman wérd beroepsschaker, de beste die Nederland ooit heeft gehad. De dromerige jongeman met de wilde haardos liet de collegebanken links liggen en trok de wereld in. Eerst met twee vrienden, toerend in een busje door Europa, schakend om geld. Daarna alleen.

Zijn ster bleef rijzen. Van Mexico tot Moskou, van Mar del Plata tot Jakarta, overal vierde Jan Timman successen. Of leed hij nederlagen die het sterk meelevende thuisfront in rouw dompelden.

Alle grote schaaktoernooien van de wereld won hij, twee keer bereikte hij de finale van de kandidatenmatches om het wereldkampioenschap. Alleen de laatste, zo vaak gedroomde stap werd nooit gezet.

De Geest van het Spel vertelt niet alleen het verhaal van een unieke schaakcarrière met alle triomfen en tragedies. Deze fascinerende biografie schetst ook een tijdsbeeld van de periode in de vorige eeuw toen wij anders naar de wereld gingen kijken (en de wereld naar ons).

Het was een tijd waarin een schaker niet alleen de sterren van de hemel speelde, maar ook een bon-vivant kon zijn die verkeerde tussen kunstenaars en schrijvers.

Het is het leven van Jan Timman, die ooit door een restauranthouder in Montpellier werd begroet als ‘De man van de geest’. Een man die trouw bleef aan zijn lijfspreuk: Je moet altijd doen waar je zin in hebt.

John Kuipers (1955) is journalist. Hij publiceerde gedichten, fictie en non-fictie, o.a. in 'Pure Thrillers' en 'MATTEN'. Voor deze biografie voerde hij vele openhartige gesprekken met Jan Timman en tientallen personen in diens omgeving, en steunde hij op een enorm archief, opgebouwd in meer dan 30 jaar.

>> NB Dit boek verschijnt in twee edities, met identieke inhoud: als de bovengenoemde biografische editie EN als een dubbelnummer van MATTEN (10 en 11).

Arthur van den Boogaard, Het Parool:
"Kuipers verweeft het chronologische schaakleven van Timman in hoofdstukken met thematische benaderingen (..) De biograaf doet het afgewogen en laat ook kritische geluiden horen."

Hans Böhm, de Telegraaf:
"Een waardig eerbetoon (..) Het beschrijft de opkomst, de bloei en de frustraties van het ouder worden op eerlijke wijze." 

Hans Groffen, PZC:
"Beschrijft de schaakcarrière en de hoofdpersoon: de schaker, de schrijver en de levensgenieter (..) Interessant zijn de observaties van o.a. Loek van Wely en Ivan Sokolov. Het boek geeft daarnaast een interessante kijk in de schaakwereld die de laatste veertig jaar enorm veranderd is (..) Een must voor iedere schaker."

Teun Koorevaar, Schaaksite.nl:
"Het is een openhartig en onthullend boek, vlot geschreven en het leest als een roman."

Minze bij de Weg, Schaakmagazine:
"Een unieke kijk in de ziel van de schaker."

B.H.Wilders, Nederlands Dagblad:
"Voor iedere schaker is dit een must (..) een monument voor Jan Timman."

NBD Biblion:
"P

More Information

ISBN 9789056913748
Weight 456.000000
Publisher New In Chess
Number of pages 256
Publication date Nov 15, 2011
Choose your edition Paperback